18 december 2009

Många oskyldiga skakar galler - hur står det till med rättssäkerheten?

Medborgare! Att det finns uppenbara problem med rättssäkerheten börjar framgå allt tydligare. Flera fall av domar där det finns uppenbara tvivel om att de dömda verkligen är skyldiga har uppenbarats under de senaste åren. Ett av de första fallen som uppmärksammades (av SVT's Uppdrag Granskning) var fallet Ulf, där det visade sig att Bo Larsson dömts till fängelse för incest på felaktiga och lögnaktiga grunder.

Aktuell just nu är Thomas Quick som är dömd för 8 olika mord, men som under åren erkänt hela 30 mord. Han har nu fått resning för mordet på den israeliske turisten Yenon Levi (som hittades död på en skogsväg i Rörshyttan i Dalarna 1988). Hovrätten konstaterar att det material som Quick lagt fram är sådant att det väcker tvivel om att hans skuld till det brott han dömts för. Hovrätten anser att det finns synnerliga skäl att på nytt pröva frågan om ansvar för brottet och beviljar resning. Det finns många frågetecken hur arbetet bakom Thomas Quick erkännanden har gått till från rättsväsendets sida.

Ett annat fall där de misstänkta visserligen inte dömdes, men fråntogs sina läkarlegitimationer, är den så kallade styckmordsrättegången. Två läkare, "allmänläkaren" och "obducenten" misstänktes och åtalades för mord på Catrin da Costa. Efter många turer blev de till slut frikända, men dömda i tidningarna och folks ögon. Just nu pågår en rättegång i Attunda Tingsrätt där läkarna Teet Härm och Thomas Allgén har stämt staten på 40 miljoner kronor för att de fick sina liv förstörda när de pekades ut som skyldiga till att ha styckat Catrine da Costa. Gammelmedia följer inte den här rättegången, men det finns ett par bloggar som rapporterar från tingsrätten.

Styckmordrättegången var också det rättsfall som var startpunkten för den incestpanik som härjat i Sverige under det senaste årtiondet.

I USA satt en man oskyldigt fängslad i 35 år dömd för kidnappning och våldtäkt på en nioårig pojke. Nu visar nya DNA-test att James Bain inte är skyldig. Hans oskuld bevisades genom Innocence Project of Florida, som med hjälp av DNA-teknik undersöker gamla bevis. Hittills har 245 oskyldiga personer friats genom projektet. Ingen har dock suttit fängslad så länge som James Bain.

Hur står det till med rättssäkerheten när det gång efter gång kommer fram fall där oskyldiga dömts och fått skaka galler i åratal?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Rättssäkerhet är ett vackert ord som ska invagga oss medborgare i den tron att vi alla är lika inför lagen – vilket vi vet att vi inte alls är – det är det enda som är säkert!
/Sara

Juristen sa...

Viktig fråga detta. Naturligtvis kan vi aldrig få ett rättssystem som är så fullkomligt att ingen oskyldig döms. Men i Sverige tenderar domstolarna att känna kollegialitet med åklagarna, vilket inte är så konstigt eftersom de i grunden har samma arbetsgivare dvs staten.

Åklagarens ord blir därmed närmast till en sanning för den genomsnittlige domaren. Försvararens invändningar viftas bort som struntprat. Och då blir det så klart enkelt att döma även oskyldiga till långa fängelsestraff.

Anonym sa...

Rättsäkerhet - HA - för vem????
Vi är inte oskyldiga tills annat kan bevisas! En nära person fick ALDRIG chansen till rättvis rättegång, han var dömd av massmedia, åklagare och polis innan han ens visste varför han häktades. Största boven i allt var Massmedia - tyvärr. Målsägare nekade till allt men blev i stort sett tvingad av polis att "erkänna" att något hänt! 4 år blev resultatet från HD. Många konstiga saker hände under rättegången som påpekades men det var inte viktigt enl polisen - nä inte viktigt för dem kanske.
Men sanningen kommer att komma fram - det gör den alltid - för ett samvete det har alla - och ett orent samvete gnagar inifrån! Dröjer kanske år men upprättelsen kommer så småningom. Men lika inför lagen är vi INTE!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!