03 maj 2010

Bloggtips den 3 april 2010

Medborgare!

Missa inte att läsa hos Daddy hur Uppsala Kvinnojour bedrivit en kampanj för att stoppa kortfilmen "Rätten att vara pappa" från att visas vid en tävling, där man efterlyst filmer som handlar om de mänskliga rättigheterna, utlyst av Amnesty International. Det är eleverna Sara Sivesson, Jerry Wallén, Sandra Atas och Oskar Krantz vid John Bauer gymnasiet som gjort filmen. Nu visar det sig att Amnesty International har fallit till föga för Uppsala Kvinnojours påtryckningar och därmed fick aldrig elevernas film visas på festivalen. Man kan verkligen fråga sig hur det står till med synen på de mänskliga rättigheterna hos både Amnesty International och Uppsala Kvinnojour! Läs mer här!

Hos Saknade Barns Nätverk kan man idag läsa, se och höra en vuxen mans berättelse om hur det var att bli kidnappad som barn av sin egen mamma. Som 5-åring blev han skild från sin pappa då hans mamma tog med honom från deras hem i Argentina till USA. Där påstod hon att pappan och farföräldrarna dött i en olycka. Därefter fick han spenderar hela sin barndom med att flytta runt och leva isolerat, byta identitet gång på gång och i långa perioder inte umgås med någon annan än sin egen mamma. Efter en tid framkom det dock att pappan och farföräldrarna inte allt var döda, utan istället sa mamman att pappan var en ond man som dessutom nu har gift sig med en ond kvinna. Hon hotade även pojken med han inte kunde åka tillbaka till Argentina och träffa pappan, för då skulle han aldrig mer att få se sin mamma. Vid 16 års ålder tog hans sig dock mod att eftersöka sin far och fick till slut tag på hans telefonnummer. Det visade sig att pappan under alla år hade sökt efter sin son och även besökt USA för att leta efter honom. Se videon nedan och läs mer här!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Skriv en rad och fråga Amnesty vart filmen tagiot vägen !
nedan länk går till deras fråge formulär.

http://www.amnesty.se/kontaktaoss/lamnaettmeddelande/

Maria sa...

Nu har jag skrivit till Amnesty och frågat varför de har vikt ner sig för Uppsala kvinnojour och censurerat filmen på filmfestivalen och på sin hemsida, och om de inte anser att det är en mänsklig rättighet att som far få ta hand om och vårda sina barn.

Medborgare X sa...

Ann-Mari och Maria!

Bra jobbat! Det är verkligen på sin plats att fråga Amnesty hur de har tänkt i detta fallet!

Maria sa...

Fick just detta svar från Amnesty:

"Med anledning av att det förekommer en mängd oriktiga påståenden på bloggar och i mejlutskick om ett av bidragen till Amnestys filmfestival Angeläget vill vi klargöra följande:

Amnesty i Sverige arrangerar tillsammans med KulturUngdom Angelägets dokumentärfilmfestival om mänskliga rättigheter för unga filmskapare. Gymnasieelever skickar in dokumentärer kring frågor som de själva valt att gestalta. Innehållet i ungdomarnas filmer återspeglar inte nödvändigtvis de frågor som Amnesty International arbetar med.

Varje år får vi in drygt 60 filmer till festivalen. En jury väljer ut sju vinnarfilmer som visas på festivalen. Till filmfestivalen 2010 skickades en film in som heter ”Rätten att vara pappa”. Juryn såg filmen och gjorde bedömningen att den inte skulle utgöra en av de sju vinnarfilmerna. Ingen påtryckning från någon organisation eller person har framförts innan festivalen ägde rum. Ingen utomstående har heller försökt påverka juryns val av sju vinnarfilmer.

Efter festivalen har organisationer och privatpersoner offentligt gått ut med påståenden om att juryn skulle ha påverkats och att Amnesty censurerat filmen "Rätten att vara pappa" - vilket är helt osant. Från annat håll har också förekommit påståenden om att Amnesty skulle ha sponsrat det enskilda bidraget vilket heller inte stämmer.

Vi vill tydliggöra att Amnesty varken finansierar eller på andra sätt står bakom själva produktionen av de filmer som skickas in till festivalen, utan de är fristående bidrag som har skickats in av ungdomarna.

Efter att festivalen hade avslutats valde Amnesty att plocka bort filmen från festivalens filmkanal på Youtube. Skälet är att Amnesty omnämns på ett sätt i sluttexten av filmen som har lett till att flera felaktigt uppfattat att Amnesty bidragit och medverkat till filmen.

Lise Bergh

generalsekreterare

svenska Amnesty"

Tja, i så fall har Uppsala kvinnojour fått vissa saker om bakfoten, eller?

Alfons Alfons sa...

Problemet är nog att Amnesty inte är speciellt jämställt. Av 11 ledamöter i styrelsen är 8 kvinnor. På sekretariatet arbetar 41 personer. Av dessa är 28 kvinnor och 13 är män.

Konstigt att det enbart ropas på jämställdhet när männen är i majoritet, och aldrig när kvinnorna är i majoritet?

Om Amnesty haft en jämställd styrelse och ett jämställt sekretariat hade nog arbetet och fokusen sett annorlunda ut.
Nu har Amnesty som en gång var en organisation som arbetade för rättvisa och allas lika rättigheter - mer eller mindre förvandlats till en feministisk kamporganisation. Mycket tråkigt och tragiskt.

Anonym sa...

Ni har väl inte missat Daddys senaste inlägg i frågan
Susanna

Victoria sa...

Även jag fick idag ett svar från Amnesty. De verkar ha filat ytterligare på sitt standardsvar, för några riktiga svar på mina direkta frågor fick jag inte. Men väl detta:

"Du är en av många som har kontaktat Amnesty med anledning av filmfestivalen Angeläget som arrangerades den 28 april. I efterhand har det spridits en mängd felaktigheter på bloggar och i mejl och vi vill klargöra följande. Amnesty har aldrig stoppat någon film från att delta i Angelägets filmfestival, varken i år eller något annat år!

Angeläget är en tävling för unga filmare. I år skickades 63 bidrag in från gymnasielever. Av dem valdes 25 filmer ut att gå vidare till nästa omgång för juryns bedömning. Juryn består av fyra personer med bakgrund inom filmproduktion och människorättsfrågor.

Filmen "Rätten att vara pappa" var med bland de 25 nominerade bidragen som juryn tittade på. Festivalen är en tävling och alla filmer visas inte på festivalen. Av de 25 nominerade filmerna visas sju vinnarfilmer på festivalen. Filmen "Rätten att vara pappa" gick inte vidare till final, men det gjorde inte 17 andra nominerade filmer heller. Beslutet om vilka filmer som ska visas på festivalen är helt och hållet juryns.

Påståenden om att Amnesty har tvingat juryn från att plocka bort "Rätten att vara pappa" från att visas är helt osanna. Vi har varken detta år eller något annat år lagt oss i juryns bedömning. Vilka filmer som visas är helt och hållet juryns ansvar och självklart har varken vi eller någon annan försökt påverka dem.

Dagen efter att festivalen hade avslutats började det spridas ett rykte om att Amnesty stod bakom filmen "Rätten att vara pappa" och att den var sponsrad av oss. Vi fick arga samtal och mejl från personer som sa att det var helt tydligt att så var fallet eftersom Amnestys tackades i eftertexten. Detta var under valborgsmässohelgen och vårt sekretariat var helgstängt. Vi valde då att ta bort filmen från vår filmkanal på Youtube, men detta var flera dagar efter att festivalen hade avslutats och det påverkade inte på något sätt själva tävlingen.

Uppsala kvinnojour har gått ut med ett mejl där de, helt felaktigt, påstår att de har stoppat filmen på festivalen. Vi vill bara klargöra att ingen av dem var i kontakt med vare sig Amnesty eller juryn före eller under festivalen. Detta påstående har orsakat en massa ilska och anklagelser om att Amnesty har censurerat filmen på festivalen. Vi har nu kontaktat ungdomarna som gjorde filmen och erbjudit dem att filmen läggs tillbaka på vår filmkanal på Youtube, om de tar bort eftertexten om Amnesty.

Hälsningar

Elisabeth Löfgren
pressekreterare"

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!