Medborgare! Så har dagen då pappa ska få en slips passerats ännu en gång. För om det är något som Fars dag förknippas med så är det en slips. Längre än så verkar tyvärr inte omtanken om papporna sträcka sig i dagens samhälle och i mediarapporteringen. I övrigt förknippas tyvärr pappor mest med han som misshandlar mammor, han som förgriper sig sexuellt på sina barn, han som inte tar ut några föräldradagar, han som inte hjälper till hemma, han som sviker, osv. Det är den bilden av pappor som gammelmedia och det feministiska kulturetablisemangen förmedlar.
I verkliga livet ser det dock helt annorlunda ut. De flesta barn har ett gott förhållande till sin pappa. Vi är säkert många som lyfter på telefonen för att ringa och gratulera eller som äter söndagsmiddag tillsammans med vår pappa. Ramona Fransson pekar på att alla som inte har en pappa tänker lite extra på dem denna dag.
Ann-Mari Maukonen beskriver hur svårt det kan vara för pappor idag. Hon skriver att det inte är säkert att en man får vara pappa även om han är pappa. Så även om det är Fars dag så betyder inte det att barnen får fira honom. Detta eftersom faderskap i vissa fall enbart handlar om ett konstaterande på pappret och att sedan erhålla en inbetalningsavi för underhåll en gång i månaden. Sådan ser tyvärr verkligheten ut för många pappor, oavsett hur duktiga och engagerade de är. Ty vårdnadslagarna ser olika ut för kvinnor och män. Om föräldrarna inte är gifta får mamman automatiskt enskild vårdnad när barnet föds. Även om mannen erkänner sitt faderskap så innebär det enbart att han får betala underhåll varje månad, någon vårdnad om barnet får han inte. Det kan han endast få om mamman frivilligt går med på den och avsäger sig sin enskilda vårdnad för att istället erkänna pappan gemensam vårdnad. Utan gemensam vårdnad får heller inte papporna någon föräldraledighet!
Tyvärr är det även många pappor som bli bortmotade från barnen när de skiljer sig från sina fruar. Socialtjänsten står ofta på mammornas sida i vårdnadstvister och gör vad de kan för att bryta banden mellan pappan och barnen om mamman så önskar. Det finns många män som har samma erfarenhet av detta. Några av dessa har nu startat en sajt för att skapa uppmärksamhet kring det faktum att pappor utsätts för omfattande diskriminering i både familjerätter och domstolar. Läs mer på minpappa.nu.
Stefan Attefall skriver i Aftonbladet att pappakvalitet inte enbart mäts i uttag av föräldradagar. Det har han helt rätt i. Debatten om föräldraskap och att ta ansvar för barnen har en obehaglig tendens att nästan enbart fokusera på uttag av föräldradagar. Vänstereliten vill tvinga på alla samma lösning genom att kvotera föräldraförsäkringen. De tror att alla familjer ser likadana ut och att samma lösning fungerar för alla. Dessutom ser de ofta föräldraskap och att ta ansvar om barnen som liktydigt med hur många föräldradagar som respektive förälder har tagit ut. Men föräldraskapet är ju så långt mycket mer än detta.
Vem tackar alla osynliga pappor som går till jobbet och betalar in skatt så att barnen kan gå i dagis, få gratis skolundervisning och fri sjukvård? Ja, dessa skatter går även till att betala den som är föräldraledig! Den stora merparten av alla skatter betalas in av män. Varför räknas inte detta in i helheten om att ta ansvar för barnen?
MER INTRESSANT OM: FARS DAG, FEMINISM, PAPPA, GAMMELMEDIA, BARN
Kärnkraft vs vindkraft – så instabil är vindkraften
2 timmar sedan
9 kommentarer:
Hedersvärt skrivet!!!
Du har helt rätt en bra förälder kan inte bestämmas utifrån vem som tagit ut föräldrarledigheten.
Eftersom det ofta är kvinnor som tar ut flest föräldrardagar, så har de militanta feministerna gripit tag i det halmstrået.
Enbart för att få gehör för sin tes att pappor inte bryr sig om sina barn.
Att ett barn som är i skolåldern oftast har lika god kontakt med båda föräldrarna vill de inte erkänna.
De fortsätter påstå att den föräldrarlediga föräldern är viktigast för barnet.
Ramon och Maukonen skriver bra. Det handlar ju om att ett + ett = 3 på något vis.
Mervärdet som två borde ge den tredje inte om halvsanning eller påståenden- Ge före att ta.
Leroy
SANNING ! Så länge vilja, lämplighet och förmåga finns.
LEroy
Varför tackas inte skattekollektivet män särskilt? - Kanske för att män traditionellt dikterar villkoren på arbetsmarknaden och "valmarknaden".
Tristan!
Vad menar du? Både inom dagis, skola och sjukvård finns väl mest kvinnliga anställda?
Medborgare X, du skrev följande.
"Den stora merparten av alla skatter betalas in av män. Varför räknas inte detta in i helheten om att ta ansvar för barnen?"
Därav följer mitt inlägg.
Tror nog att hon Angeles som e generaldirektor med flera hundratusen i månaden bidrar med en del skattepengar Tristan. Sen et man ju inte hur dom får skutan att gå.
:-) Roy
Tänkvärt inlägg MedborgareX. Äntligen någon som slår ett slag för alla pappor. I mitt yrke har jag under åren sett ett stort antal ogina, elaka och småaktiga mödrar som utan grund förnekar barnen att ha kontakt med sina fädrar. I media kallas detta att papporna sviker sina barn.
Skicka en kommentar
Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!