24 september 2009

Mer debatt om kulturelitens förakt av vanligt folk

Medborgare! Debatten om det förakt som vänsterns kultur- och maktelit ofta uppvisar mot vanligt folk fortgår. Efter att Göran Hägglund skrev sin debattartikel i DN är det många kulturjournalister, kulturarbetare, vänsterpolitiker, ledarskribenter och andra opinionsbildare som tydligt visat att Hägglund lyckats trampa dem på deras ömma tår. Allt för att han påpekade att Sveriges radikala vänsterelit har blivit en överhet som tagit sig rätten att håna, klandra och i detalj försöka styra hur vanligt folk ska leva sina liv. Något som Hägglund tycker lett till en klyfta mellan etablissemanget och vanligt folk. En klyfta som också är ett växande demokratiproblem.

Att det existerar en maktelit med starka vänstersympatier inom kultursfären, journalistsfären och den politiska sfären visade om inte annat Gömdaskandel, där representanter för denna maktelit skyddade Liza Marklund och hennes politiska projekt i samband med att Monica Antonsson avslöjade lögnerna om Mia Eriksson i boken Mia: sanningen om Gömda.

I kvällens Debatt på SVT fick Göran Hägglund möta flera av dem som så skarpt kritiserat honom under de senaste dagarna. Expressens kulturchef Björn Wiman försökte direkt att förskjuta fokus från debatten om det existerar en kulturelit och försökte istället få det till att Hägglund skrivit artikeln för att bättra på sina opinionssiffror inför det stundande valet, men blev snabbt satt på plats. Socialdemokraternas talesman i jämställdhetsfrågor Claes Borgström återupprepade med en överlägsen attityd det han tidigare skrivit i Svenska Dagbladet. Han slog sig för bröstet med tal om patriarkat och förtryckarstrukturer samt att han inte kunde förstå hur någon kunde vara emot jämställdhet. Hans agerande gjorde att han sjönk som en sten i Birgitta Rudenius ögon.

Flera andra av de inbjudna kulturarbetare och vänsterdebattörer visade att de inte alls är vana att bli ifrågasatta och kritiserade som de blivit av Göran Hägglund. De reagerar starkt och många av dem frågar sig vad vanligt folk är. Uppenbarligen tror de att de själva är representativa för vanligt folks uppfattningar. Men de få personer i studion som faktiskt var helt vanliga Svenssons stod tydligt på Göran Hägglunds sida. De ville inte alls bli pekade på näsan av vänsterelitens etablissemang, utan var tydliga med att de ville få leva sina egna liv och ta sina egna beslut utan att makteliten ska lägga sig i det.

Det är många som noterat hur kultureliten bedrivit en häxjakt på Hägglund den senaste veckan. Men aldrig har väl kejsaren varit så naken som den rabiata PK-intellektuella eliten visat sig vara under sitt utbrott mot Göran Hägglund, säger Besserwisser. Robsten frågar sig om det är en del av ett paradigmskifte som vi bevittnar när Hägglund försiktigt med ena lilltån försöker känna var gränsen för det politiskt korrekta går.

Klart är dock att den politiskt korrekta vänstereliten skakar i sina skalmar av att vara utsatta för ett ifrågasättande och en kritik som de bara är vana vid att själva utsätta andra för. Det märks att det är en ovan situation för makteliten att själva behöva bli granskade under lupp. Ty hu vad det är hemskt när vanligt folk själva får säga vad de tycker och tänker...

7 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Paradigmskifte... där satt den. Exakt detta är det som pågår efter ett sosse-innehav av makten så länge jag har varit vuxen. Har själv varit gift med en kille som tyckte att man måste vara med i det partiet när man jobbade i staten.

Så uppkommer ett betongsamhälle när makten har legat still på en sida av den politiska makten sedan 60-talet. Och det här hade aldrig sossarna föreställt sig: att borgarna skulle lega jämsides med dem ett år före valet. Paniken lurar.

Nils Dacke sa...

Även pansarskeppet himself Bogström rasar i sina grundvalar nu när Hägglund skrev vad många tycker och som även förekommit i bloggosfären under en längre tid. Det är intressant att notera avsaknaden av vassa blogginlägg från kultureliten med öppna kommentarsfält......

Anders Nilsson sa...

jodå pröva det här http://ekehog.blogspot.com/2009/09/hej-goran-hagglund-jag-tror-att-du.html

Medborgare X sa...

Dacke!

Ja, visst är det intressant att de kommentarsfälten ofta enbart är öppna när det gäller ting som ingen riktigt motsäger. Men vissa krönikörer och reportrar verkar aldrig ha öppna kommentarsfält. Liza Marklunds krönikor i Expressen får man t.ex. aldrig skriva några kommentarer till.

Borgström har verkligen visat vad han går för i den här debatten. Nu framkommer det med all tydlighet vilken auktoritärt samhällsordning han står för och vilken taskig människosyn han har.

Medborgare X sa...

Anders!

Jag tycker du skriver väldigt bra, även i den här frågan. Jag tror dock att du har missat vilka som Hägglund syftar på när han talar om kulturvänstern och kultureliten. Det finns en liten klick inom denna grupp (som faktiskt är större än enbart kulturarbetare - han talar i sin artikel om den radikala eliten) som av hävd haft en envägsmegafon i media där de framfört sina ideologiska tankar om hur folk borde vara samt vilka fel och brister vanligt folk har idag.

Jag tycker att det är oerhört bra att Göran Hägglund vågar stå upp mot denna politiskt korrekta elit och ifrågasätta och kritisera dem. Det är de inte alls vana vid. De är vana vid att få hålla hov utan att bli ifrågasatta. Och det är därför de reagerar så starkt nu. De är helt enkelt inte vana vid att någon säger emot dem. För vanliga hederliga skattebetalare har inte de kanalerna att komma till tals, men det har Hägglund.

Michael sa...

Det hela påminner lite om när Aftonbladet fick på pälsen för att de INTE varit på hugget mot regeringen Perssons erbarmliga fadäser efter Tsunami-katatstrofen - det blev ju rätt mycket liv där ett tag, undringar om Aftonbladet verkligen var fristående media eller bara "husbondens röst". Aftonbladets representanter visste ju inte hur de skulle vrida sig.

Jag minns särskilt en radiointervju med Helle Klein och Lars Adaktusson (tror jag) - HK var helt hysteriskt uppbragd över att bli ifrågasatt. Uppenbarligen var fixade hon inte att stå på de anklagades bänk.

Eller andra så kallade drev mot medialt folk - att bli ifrågasatt är deras privilegium, de vet inte hur de skall bete sig när det händer dem.

Medborgare X sa...

Michael!

Exakt! Det är oerhört intressant att se hur dessa personer ur media- och kultureliten reagerar när de själva blir ifrågasatta och kritiserade. Det är de inte vana vid. Det brukar vara deras eget lilla privilegium att ifrågasätta och kritisera andra. Men nu är det deras tur!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!