26 mars 2013

Maria Sveland liksom

Medborgare! I Sverige finns det en liten åsiktselit inom media, politik och kulturvärlden som ständigt håller varandra om ryggen och som konstant ser till att deras världsbild pumpas ut i gammelmedia. Det gör att politiskt korrekta personer som exempelvis den feministiska ikonen Maria Sveland aldrig behöver riskera att få så mycket som en enda kritisk fråga när hon bereds tid att oifrågasatt få marknadsföra sin nya bok "Hatet" i radio, TV och tidningar. Istället tas hon emot som en prinsessa och får fritt orera om allt och alla som påstås hatar både henne och feminismen.

Som i SVT's morgonprogram:



och i SVT's program Go Kväll:



Vad hon än säger så får hon liksom inga motfrågor. Hon får liksom bara tycka utan att bli ifrågasatt. Vilka påståenden hon än gör så får hon liksom inga krav på sig att leda det i bevis. Hon är liksom en prinsessa som inte får kritiseras, liksom.

För då börjar hon ju liksom gråta och känner sig förminskad liksom. Något som Janne Josefsson fick uppleva efter Grävande Journalisters seminarium (#gräv13) i Göteborg för några veckor sedan. När Janne Josefsson inte lät prinsessan Maria få sitta på scenen och orera fritt, utan började ställa kritiska motfrågor och krävde att hon skulle ta debatten, blev han snabbt utpekad som manschauvinistisk kvinnohatare. Inte bara av Maria Sveland, utan även av flera av hennes feministiska vänner inom media (med Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter i första ledet).

Janne Josefsson utsågs till paria efter att Maria Sveland beskrivit hur illa behandlad hon blivit av gubbväldet på Gräv i ett inlägg på sin blogg. Snabbt fick prinsessan Maria mängder av sympatier från sina feministiska kollegor och de var inte sena med att bekräfta hur förtryckt hon blivit av de dumma gubbarna Janne Josefsson, Robert Aschberg och Täppas Fogelberg.

Twittereliten gick i taket. Även journalister, politiker och kulturtomtar som inte deltagit på konferensen kunde högljutt redogöra för vilka kvinnohatande svin gubbarna på Gräv var och hur synd det var om stackars Maria Sveland, liksom, samtidigt som alla som inte nickade och höll med henne utsågs till tysta medlöpare. Offerkoftan passade nu bättre än på väldigt länge. Och tänk så passande för stackars Maria Sveland att få ännu ett par exempel på det "hat" som hon och alla stackars feministiska kvinnor dagligen sägs vara utsatta för. Snyft, snyft, snyft.

Efter en vecka kunde Maria Sveland sammanfatta hela gubbslemsdebatten i ett nytt blogginlägg genom att hänvisa till vad alla hennes supportrar skrivit och samtidigt avfärda de medverkande på seminariet som vågat yppa en avvikande mening av vad som skett som "efterhandskonstruktioner". Segern var i land tänkte Maria Sveland och åkte på semester till soliga Rom.

Men så publicerade plötsligt den lilla landsortstidningen Kristianstadsbladet en ljudupptagning från hela debatten. Plötsligt kunde allmänheten lyssna och själva bilda sig en uppfattning av hur det egentligen lät på scenen den där fredagskvällen i Göteborg. Och plötsligt föll Maria Svelands korthus ihop.

Maria Sveland var inte alls förminskad. Hon talade näst längst av alla som medverkade. Janne Josefsson var inte alls aggressiv och högröd. Samtalsledaren (Sara Wennerblom) var inte alls stum av rädsla. På punkt efter punkt kan man konstatera att Maria Svelands beskrivning av kvällen inte alls stämmer. Det är liksom lögn och förbannad dikt rakt igenom.

Precis samma sak har nu också ett antal av de som hängts ut som kvinnohatare och antifeminister i hennes bok reagerat över. Bo Rothstein beskriver på Newsmill hur lögnaktigt Maria Sveland beskriver dokumentären Könskriget (del 1 och del 2) och hur felaktigt hon beskriver Eva Lundgrens kritiserade genusforskning. Även Evin Rubar reagerar i Expressen på de beskyllningar hon utsatts för i Maria Svelands bok och alla faktafel om Könskriget, Eva Lundgrens kritiserade genusforskning och ROKS hatiska manssyn.

Glädjande är att det till och med finns enstaka feministiska kvinnor, som Ann Charlott Altstadt och Lidija Praizovic, som nu börjat yppa hur enfaldig och trångsynt Maria Svelands feministiska världsbild är.

Att, som Maria Sveland, tappa andan och börja gråta så snart någon ifrågasätter och kritisera ens åsikter är inte ett bevis för att man är utsatt för "hat". Det är liksom bara ett bevis för att man själv är en bortskämd och egoistisk liten prinsessa på ärten. En prinsessa på ärten som liksom inget annat förtjänar än att leva ännu en dag av sitt deprimerande liv! Liksom!

MER INTRESSANT OM: , , , ,